MCQ ON IMAGINARY LINES



1. __________ is used to express how far north or south you are, relative to the equator.

a. Latitude
b. Longitude
c. Equator
d. Greenwich meridian
2. _________ shows your location in an east-west direction, relative to the Greenwich meridian.

a. Latitude
b. Longitude
c. Equator
d. Capricorn

3. What is your latitude, if you are on equator ?

a. 90 degrees
b. 0 degrees
c. 180 degrees
d. 270 degrees

4. If you are near the north pole. Your latitude is nearly

a. 90 degrees south
b. 0 degrees south
c. 90 degrees north
d. 75 degrees north

5. Each degree of latitude is approximately _________ kilometer apart;

a. 23
b. 50
c. 69
d. 111

6. Degrees latitude are numbered from 0° to _________ north and south.

a. 90
b. 150
c. 180
d. 360

7. Latitude lines run horizontally

a. Ture
b. False
c. Can’t say

8. The vertical longitude lines are also known as __________.

a. 0 degrees
b. Meridians
c. Capricorn
d. Cancer
9. Longitudes ____________ at the poles and are at ___________ the equator

a. Converge, widest
b. Widest, converge
c. Far, close
d. None of the above

10. Zero degrees longitude is located at ______________.

a. Equator
b. South pole
c. North Pole
d. Greenwich, (England)

11. To precisely locate points on the earth' surface, degrees longitude and latitude have been divided into ________and _______.

a. Hour and seconds
b. Hour and minute
c. Minute and second
d. All the above

12. The ____________ is a line around the earth and at equal distance from both poles.

a. Equator
b. Tropic of Cancer
c. Tropic of Capricorn
d. Meridian

13. A line connecting all the points with the same latitude value is called a __________.

a. Pole
b. Equator
c. line of latitude
d. None of these

14. Lines of longitude, called meridians, run perpendicular to lines of ________ and all pass through both poles.

a. Latitude
b. Longitude
c. Equator
d. None of these

15. The Earth is divided equally into _____ degrees of longitude.

a. 90
b. 180
c. 270
d. 360

16. There are 180 degrees of longitude to the east of the Prime Meridian; when the directional designator is omitted these longitudes are given __________ values.
a. Negative
b. Positive
c. Zero
d. All of these

17. There are also 180 degrees of longitude to the west of the Prime Meridian; when the directional designator is omitted these longitudes are given ______ values.
a. Negative
b. Positive
c. Zero
d. All of these

18. The equator, located at 0°, is the longest line of latitude on Earth and is approximately ___________ Kilometer.

a. 37,000
b. 40,000
c. 45000
d. 50,000

19. At 23.5°N is the Tropic of ______________.
a. Capricorn
b. Cancer
c. Equator
d. Meridian
20. The Tropic of Capricorn is at 23.5°S and it runs through ________ .
a. India
b. Australia
c. China
d. Mexico
21. ________________ help navigation and researchers understand the various patterns seen on Earth and seasonal differences
a. Latitude
b. Longitude
c. Meridian
d. Parallel

22. Convert 121.135 degrees into sexagesimal system (degrees, minutes, and seconds)
a. 1210 13’ 5”
b. 1210 25’ 24”
c. 1210 8’ 6”
d. Not possible to convert

23. The line which divided the earth into Northern Hemisphere and Southern Hemisphere is called:
a. Tropic of Cancer
b. Prime meridian
c. Equator
d. Tropic of Capricorn

24. The equator is the only line on the Earth's surface that is considered a ________.
a. great circle
b. half circle
c. Prime meridian
d. None of these

25. The Tropic of Cancer is a line of latitude circling the Earth at approximately 23.5° _______ of the equator.
a. East
b. West
c. North
d. South

26. The Tropic of Capricorn is an imaginary line of latitude going around the Earth at approximately 23.5° _________ of the equator.
a. East
b. West
c. North
d. South

  1.  a
  2.  b
  3.  b
  4.  c
  5.  d
  6. a
  7. a
  8. b
  9. a
  10. d
  11. d
  12. a
  13. c
  14. a
  15. d
  16. b
  17. a
  18. b
  19. b
  20. b
  21. a
  22. c (Solution: ·  The whole units of degrees will remain the same (i.e. in 121.135° longitude, start with 121°).
    ·  Multiply the decimal by 60 (i.e. .135 * 60 = 8.1).
    ·  The whole number becomes the minutes (8').
    ·  Take the remaining decimal and multiply by 60. (i.e. .1 * 60 = 6).
    ·  The resulting number becomes the seconds (6'). Seconds can remain as a decimal.
    ·  Take your three sets of numbers and put them together, using the symbols for degrees (°), minutes (‘), and seconds (') (i.e. 121°8'6' longitude)
  23. c
  24. a
  25. c
  26. d